همه چیز راجع به میلیاریا روبرا یا عرق سوز شدن

به گزارش وبلاگ عمومی، عرق سوختگی آسیب پوستی دردناکی است که اغلب در هوای گرم اتفاق می افتد. علا ئم عرق سوز شدن، بثورات ریز و برآمدگی های برجسته بر روی پوست قرمز و تحریک شده است. بعلاوه احساس سوزش و خارش نیز ممکن است با عرق سوز شدن همراه باشد.

همه چیز راجع به میلیاریا روبرا یا عرق سوز شدن

عرق سوز شدن چیست؟

عرق سوز شدن(Heat rash) که با نام میلیاریا روبرا (miliaria rubra) نیز شناخته می گردد، معضل رایجی است که گاهی اوقات می تواند بسیار ناراحت نماینده ظاهر گردد. هنگامی که به علت مسدود شدن غدد عرق، قطرات عرق در لایه های زیرین پوست گیر می نمایند، عرق سوز شدن اتفاق می افتد؛ در نتیجه این اتفاق، در ناحیه مورد نظر، التهاب؛ قرمز شدن پوست و ضایعات تاول مانند پدیدار خواهند شد.

افرادی که اضافه وزن دارند یا زیاد عرق می نمایند، بیشتر در معرض ابتلا به عرق سوز شدن هستند؛ بعلاوه در نوزادان و بچه ها نیز به علت اینکه هنوز غدد عرقشان به رشد کامل خود نرسیده اند، احتمال ایجاد عرق سوز شدن زیاد است.

علت اصلی عرق سوز شدن، انسداد غدد عرق است.

برجستگی های قرمز روی سطح پوست از نشانه های عرق سوز شدن است.

استفاده از آنتی باکتریال های موضعی، روشی رایج برای درمان عرق سوز شدن است.1

انواع عرق سوز شدن

اشکال مختلف عرق سوز شدن، به طور کلی به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
عرق سوز کریستالی
این شکل، رایج ترین شکل عرق سوز است. در عرق سوز کریستالی، برجستگی های کوچکی به صورت شفاف یا سفید رنگ روی سطح پوست ایجاد می شوند که از مایع (عرق) پر شده اند. این برجستگی ها هیچگونه درد یا خارشی نداشته و معمولا در نوزادان بیشتر از بزرگسالان دیده می شوند.
عرق سوز روبرا یا خاردار
این حالت که با نام گرمی دانه نیز شناخته می گردد، با برجستگی های قرمز روی سطح پوست، التهاب و کمبود عرق در منطقه مورد نظر همراه است. این حالت معمولا در لایه های پایین تر پوست رخ می دهد و از این رو، سطح دشواری آن بالاتر است. در صورتی که این برجستگی های قرمز پیشرفت نموده و پر از چرک شوند، به آن عرق سوز یا میلیاریای چرکی گفته می گردد.
عرق سوز پروفوندا یا عمیق
این حالت، نادرترین شکل عرق سوز است که در عمیق ترین لایه پوست (دِرمیس) اتفاق افتاده و در صورت عود کردن می تواند به شدت آزاردهنده گردد. عرق سوز عمیق باعث ایجاد برجستگی های سخت و نسبتا بزرگ گوشتی رنگ در سطح پوست می گردد.1

علت عرق سوز شدن چیست؟

کاملا تعیین نیست که چرا بعضی از افراد دچار عرق سوز شدن می شوند و بعضی دیگر خیر. درصورتی که بدن به شدت عرق کند، مجاری غدد تعرق مسدود می شوند و عرق از روی پوست بخار نخواهد شد. مثال هایی در این زمینه وجود دارد:

بعضی از نواحی بدن مانند گردن، زیربغل، کشاله ران و… طوری هستند که امکان گردش هوا در آنها وجود ندارد. درواقع اصطکاکی که بین اعضا در این قسمت وجود دارد، اجازه و امکان گردش هوا و تبخیر عرق از سطح پوست را ممکن نمی نماید.

پوشیدن لباس های چسبان هم مانع از تبخیر عرق می گردد.

پوشیدن چندین لایه لباس یا پیچیدن پتو به دور خود در مواقع زمستان یا وقتی کودک تب دارد هم باعث عرق سوز شدن بدن می گردد.

استفاده از کرم ها و لوسیون های غلیط و سنگین هم باعث انسداد مجاری غدد تعرق می گردد.

بچه ها غدد تعرق ضعیفی دارند؛ به همین دلیل است که عرق ایجادشده روی پوست آنها به مرحله تبخیر نمی رسد. پس زمانی که لباس های زیادی به تن داشته باشند، درون قنداق و پتو پیچانده شوند، تب داشته باشند یا در معرض هوای گرم قرار بگیرند، عرق سوز خواهند شد. عرق سوز شدن می تواند عوارض استفاده از داروهایی مانند کلونیدین (clonidine) هم باشد.2

علائم عرق سوز

علائم عرق سوز شدن شامل خارش و سوزش در نواحی intertriginous می گردد. علاوه بر این عرق سوز شدن در طولانی مدت باعث بروز بوی تند خواهد شد. گاهی اوقات همراه با عرق سوز شدن ممکن است نواحی مبتلا دچار التهاب شده و به رنگ قرمز یا قهوه ای دربیاید. گاهی اوقات نیز ناحیه عرق سوز شده پوسته پوسته خواهد شد.

بعضی علائم آن عبارتند از:

خارش پوست

قرمزی بر روی سطح پوست

برآمدگی های کوچک

ناراحتی و ناآرامی

سوزش

احساس درد

زبر شدن ناحیه آسیب دیده

عرق سوز شدن ممکن است خودش را در هر دو پوست ساییده شده بر روی یک دیگر نشان داده و دقیقاً روبروی قسمت دیگر، در حالت قرینه قرار گرفته باشد. به عنوان مثال ممکن است پوست زیر هر دو بغل یا هر دو سینه فرد را به صورت همزمان درگیر کند. ناحیه قرمز شده ممکن است به سرعت ملتهب و زبر شده و پوست فرد آغاز به پوسته پوسته شدن کند.

در صورتی که پوست فرد بعد از عرق سوز شدن با باکتری، قارچ یا مخمر در تماس باشد، قسمت عرق سوز شده ملتهب تر شده و بوی بدی از خود ترشح کند. عفونت معمولاً به صورت قرینه اتفاق نیفتاده و معمولاً یکی از قسمت های پوست را درگیر می نماید. گاهی اوقات ممکن است نواحی کوچکی مثل پشت گوش ها، اطراف چانه یا پشت پلک ها نیز عرق سوز شوند.

نواحی عرق سوز شده در صورت تماس با ترشحات بدن مثل عرق، ادرار یا مدفوع شدید می گردد.3

تشخیص و درمان عرق سوز شدن چگونه است؟

تشخیص این مشکل به وسیله معاینه فیزیکی صورت می گیرد. برای تشخیص، کافی ست بدانید که تحریک پوستی در طول تعرق یا گرما اتفاق افتاده است، ناحیه عرق سوز شده تعیین گردد (مثلا در ناحیه چسبندگی لباس بوده یا ناشی از اصطکاک گوشت دو ناحیه از بدن نسبت به هم) و شکل و نوع عرق سوزی به چه شکل است. پزشکان بنا به تجربه ای که دارند، به سرعت می توانند این موضوع را تشخیص بدهند. برای درمان این مسئله هم می توان از اسپری ها و کرم های بدون نسخه موجود در داروخانه ها بهره برد. در صورت عفونی شدن غدد تعرق باید برای درمان از آنتی بیوتیک استفاده کرد.

عرق سوز شدن معمولا با خنک شدن پوست به صورت خودبه خود درمان می گردد، اما درصورتی که بروز علائم ادامه پیدا کردند، لوسیون کالامین که دارویی ضدخارش به شمار می رود هم مفید است. بعضی از متخصصان بالینی استفاده از اسپری یا کرم هیدروکورتیزون را هم توصیه می نمایند.

عرق سوز شدن معمولا خودبه خود درمان می گردد، اما درصورتی که غدد تعرق، عفونی بشوند باید این موضوع را پیگیری کرد. عفونت همراه با درد، تورم و نوعی قرمزی برطرف نشدنی همراه است و ممکن است جوش چرکی روی پوست ایجاد گردد. چنین عفونتی ناشی از حمله باکتری ها به غدد تعرق است. در این مواقع به آنتی بیوتیک احتیاج است و اگر این مشکل مزمن بگردد، باید برای درمان به پزشک و متخصص پوست مراجعه کرد.2

سبک زندگی و درمان خانگی عرق سوز

خشک و تمیز نگه داشتن محل عارضه
قانون اول برای درمان این عارضه پوستی، تمیز و خشک نگه داشتن قسمت عرق سوز شده است. اگر اهل ورزش و فعالیت بدنی هستید، حتماً بلافاصله بعد از اتمام ورزش دوش گرفته و بدنتان را با حوله خشک کنید.

به خاطر داشته باشید که نباید حوله را روی پوست خود بکشید زیرا این کار باعث تشدید قسمت عرق سوز خواهد شد. بهتر است برای جلوگیری از سایش نواحی عرق را با سشوار خشک کنید. استفاده از محصولاتی مثل روغن درخت چای یا روغن نارگیل ممکن است به کاهش خارش و جلوگیری از بروز عفونت در نواحی مثل باسن یاری کند.

استفاده از ژل های ضد اصطکاک
اگر عرق سوز فقط التهابی بوده و هیچ عفونتی در کار نباشد می توان از کرم برای ایجاد یک مانع بین قسمت های مختلف پوست بهره ببرید. کرم ها یا پمادهای حاوی زینک اکساید یا پترولیوم نیز می تواند برای درمان این عارضه پوستی مؤثر و یاری نماینده باشد.
متوقف کردن تعریق
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، تعریق می تواند باعث تشدید عرق سوز شدن پوست بدن فرد گردد. از ضد تعریق های ملایم برای قسمت هایی مثل زیر بغل یا زیر سینه بهره ببرید.
شست و شو با شامپوهای ضد قارچ
اگر علاوه بر عرق سوزی به عفونت قارچی نیز مبتلا شدید بهتر است از شامپوهای ضد قارچی برای شست و شوی ناحیه آسیب دیده بهره ببرید.

برای نتیجه گرفتن بهتر است 2 تا 5 دقیقه شامپو را روی محل باقی گذاشته و سپس به خوبی آبکشی کنید. بعد از بهبود نیز فرایند شستشو را کنار نگذاشته و قسمت آسیب دیده را حداقل هفته ای یک بار بشویید.

ایجاد مانع بین سطوح پوستی
با توجه به قسمت درگیر و عرق سوز شده با استفاده از پنبه یا گاز استریل مانعی بین تماس سطوح پوستی ایجاد کنید.
استفاده از لباس های گشاد با پارچه تنفس پذیر
برای پیشگیری و درمان سریع تر عرق سوز شدن، لباس های گشاد و پنبه ای بپوشید تا لباس های شما باعث تحریک بیشتر پوست نگردد.3

پیشگیری از عرق سوز شدن چگونه است؟

راه های کاهش احتمال ابتلا به عرق سوختگی یا گرمی دانه شامل موارد زیر است:

خودداری از انجام فعالیت هایی که موجب عرق کردن بدن می شوند

استفاده از تهویه مناسب برای خنک نگه داشتن هوا

استفاده از لباس های سبکی که تنفس پوست در آن را به راحتی صورت می گیرد، مانند لباس های نخی

خودداری از قرار گرفتن زیاد در معرض هوای گرم و مرطوب

استفاده از کرم های لایه بردار پوست، جهت از بین بردن سلول های مرده و غدد چربی پوست که موجب انسداد مجاری غدد عرق می شوند.

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که هنگامی که دمای هوا بیش از حد و در مدت زمان طولانی افزایش می یابد، دوش گرفتن مرتب، یا وان آب سرد به همراه اندازه کمی صابون می تواند از عرق سوز شدن جلوگیری کند.1

پینوشتها

1.www.drdr.ir

2.www.chetor.com

3.www.pezeshket.com

منبع: راسخون

به "همه چیز راجع به میلیاریا روبرا یا عرق سوز شدن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز راجع به میلیاریا روبرا یا عرق سوز شدن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید