علت اصلی مهاجرت ها از ایران چیست؟

به گزارش وبلاگ عمومی، استارت آپ ها از جمله کسب و کار های جدیدی هستند که بیشتر از طریق جوان های با استعداد مدیریت می شوند، اما به خاطر شرایط سخت مالی و ایجاد شرایط اخد ویزای استارت آپ، این پدیده نو از طریق ای برای مهاجرت تبدیل شده است.

علت اصلی مهاجرت ها از ایران چیست؟

به گزارش همشهری، این تنها صاحبان استارت آپ ها نیستند که به خیل مهاجران اضافه شده اند، مساله مهاجرت برای رسیدن به زندگی و کسب و کار بهتر به یک معضل برای حفظ جمعیت جوان کشور تبدیل شده است.

اردشیر گراوند رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور با اشاره به اینکه وظیفه دولت ها و مخصوصا حاکمیت است که برای کلیه کسب و کار ها امنیتی فراگیر ایجاد کند، گفت: بر حاکمیت تاکید بیشتری دارم چرا که دولت ها می آیند و چندی بعد می فرایند، اما حکومت می تواند سیاست خود را بر این قرار دهد که یک زیست بوم امن برای کلیه فعالیت های اقتصادی و فرهنگی و... فراهم کند. در این صورت است که این فعالیت ها علاوه بر داشتن تداوم، فعالیت نو نیز ایجاد می نمایند.

وی اضافه کرد: در بیشتر دولت های پیروز سیاست خارجه بر توسعه اشتغال، سلامت و امنیت واقع شده است. کسب و کار های پیشین در حوزه صنعت، تجارت، خدمات و کشاورزی فعالیت می کردند، اما الان با پیشرفت ها و امکانات نو امکان تازه ای به عنوان استارت آپ ایجاد شده است.

گراوند با بیان اینکه استارت آپ ها را جوانان باهوش نسل نو اداره می نمایند، جوانانی که تفکری متفاوت نسبت به نسل قدیم دارند، این تفاوت را تکنولوژی برای آن ها فراهم نموده است، اظهار کرد: نسل قدیم که ساختار ذهنی اش درباره کسب و کار بر اساس کشاورزی و صنعت شکل گرفته، درک درستی نسبت به کسب و کار های استارت آپی ندارد و به سختی قادر به تطبیق این دو موضوع هستند بنابراین از نظر من اولین مساله درباره استارت آپ ها فهم کردن آنهاست.

وی ادامه داد: مدل کسب و کار نیز از نکات مهم درباره استارت آپ هاست. استارت آپ ها بر یک پلتفورم راسخ هستند که احتیاجمند تامین زیرساخت های انفورماتیک است، درست است که جوانان ما با امکانات کم نیز می سازند، اما زیرساخت های انفورماتیک ما در حال حاضر جوابگوی احتیاج ها نیست، در حدی که بتوانیم حداقل کشور های اطراف خودمان را تحت تاثیر قرار بدهیم.

رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور اضافه کرد: استارت آپ ها می توانند در زمینه فیلم، موسیقی و... در کشور های هم زبان و کشور هایی که دارای اشتراکات فرهنگی با ما هستند توسعه پیدا نمایند، اما سیاست خارجی و زیرساخت های انفورماتیک ما قابلیت این توسعه را ندارد.

گراوند اظهار کرد: به طور کلی سیاست خارجی ما برای توسعه کسب و کار های انفورماتیک برنامه ریزی نشده است، به همین دلیل از نظر من دو مساله وجود دارد که از دلایل اصلی مهاجرت جوانان با استعداد می گردد، اولین مساله تنگ نظری است، مثلا برای ما سخت است قبول کنیم استارت آپ هایی مثل شبکه سینمای خانگی VOD ها و... به ثروت آفرینی رسیده و پیروزیت های بزرگ اقتصادی به دست آورده اند، این به خاطر تنگ نظری و محدودیت ذهنی ماست که ریشه در نبود گردش نخبگانی در مدیریت کشور دارد.

او گفت: از نظر من دو مساله وجود دارد که از دلایل اصلی مهاجرت جوانان با استعداد می گردد، اولین مساله تنگ نظری است، مثلا برای ما سخت است قبول کنیم استارت آپ هایی مثل شبکه سینمای خانگی VOD ها و... به ثروت آفرینی رسیده و پیروزیت های بزرگ اقتصادی به دست آورده اند، این به خاطر تنگ نظری و محدودیت ذهنی ماست که ریشه در نبود گردش نخبگانی در مدیریت کشور دارد.

وی ادامه داد: مساله دوم نفوذ مسائل حاشیه ای در تمام سطوح مختلف از جمله اقتصاد، فرهنگ، اخلاق، خانواده و... است که توجه ها را نسبت به توسعه همین موارد محدود نموده است. متاسفانه بعضی تنها به همفکران و همراهان خود توجه دارند و به مخالفین تفکر خود التفاتی ندارند، در حالیکه مسائل فرهنگی و اقتصادی که باعث پیشرفت کشور می گردد به هیچ عنوان نباید آلوده به نگاه های حاشیه ای گردد.

گراوند اضافه کرد: طبق گزارش اخیر مرکز پایش مهاجرت آمار مهاجرت ها 18 برابر افزایش پیدا نموده است، جدا از اینکه افراد بسیار دیگری نیز سودای مهاجرت دارند، اما توان و امکانات این کار را ندارند.

وی با بیان اینکه ظرفیت مهاجرت در کشور ما بسیار بالاست، باید با آنالیز بسیار، دلایل ایجاد این ظرفیت بالا را پیدا کنیم، گفت: ناامنی در حوزه کسب و کار خود بزرگ ترین علت این مهاجرت هاست، حتی تصور ناامنی ایجاد شده از خود ناامنی برای ایجاد انگیزه مهاجرت بیشتر و موثرتر بوده است. این موضوع در سایر مسائل اجتماعی صادق است به طور مثال اگر موبایل 5 نفر دزدیده گردد 95 نفر دیگر احساس ناامنی خواهند داشت، در حالی که این ناامنی تنها برای 5 درصد رخ داده است.

این جامعه شناس ادامه داد: جوانان حال حاضر، با هرگونه تفکر و رفتار درست یا غلط، حاصل تربیت این جامعه هستند، اگر جوانان ما حتی رفتار و تفکر غلط خود را در کشور خودمان اجرا نمایند، خیلی بهتر از این است که کشور های دیگر این خلا را با برنامه های هدف دار ضدفرهنگی خود پر نمایند. ما می توانیم رفتار اشتباه خود را اصلاح کنیم، اما نمی توانیم جلوی این همه هجمه فرهنگی را بدون توجه به ظرفیت های خودمان بگیریم.

گرواند اظهار کرد: اگر فرزندمان در کشور خودمان باشند می توانیم آن ها را راهنمایی کنیم، اگر به کشور دیگری بفرایند مجبورند به خواست و شیوه آن ها کار و فعالیت نمایند، که در این صورت به یک فرد دیگری تبدیل می شوند.

وی با اشاره به اینکه سرمایه اصلی ما همین جوانانی هستند که در قسمت های مختلفی مثل استارت آپ ها فعالیت می نمایند، گفت: سرمایه بسیاری خرج می گردد تا یک فرد به مراحل حرفه ای در یک کار برسد و توان ارائه محصول را پیدا می نماید، حالا اگر مانع پیشرفت آن ها بشویم و بر سر راه آن ها سنگ اندازی کنیم، این افراد توان حرفه ای و محصول خود را در کشور دیگری ارائه خواهند داد و این یک ضرر بزرگ و از دست دادن سرمایه برای کشور محسوب می گردد.

گراوند گفت: یکی دیگر از مسائلی که می تواند مانع مهاجرت ها باشد، تامین ضرورت های زندگی جوانان مثل توسعه و تنوع در اشتغال، کفایت در عایدی و مدیریت هزینه آنهاست، اگر این کار ها را برای جوانان کردیم می توانیم به آن ها تشر بزنیم و توقع ماندن و همکاری کردن از آن ها داشته باشیم.

رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور با اشاره به اینکه دولت باید این استارت آپ که حالا به بازدهی رسیده و مخارج بسیاری را نیز پرداخت نموده را حمایت کند، اضافه کرد: در غیر این صورت او مهاجرت خواهد نمود و سرمایه خود را از کشور خارج می نماید، این یعنی وارد کردن ضرر به اقتصاد و فرهنگ کشور که دولت ها مسئول آن هستند. طبق تجربه باید بگویم که سیستم اداری کشور برای توسعه اشتغال طراحی نشده است.

منبع: فرارو

به "علت اصلی مهاجرت ها از ایران چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علت اصلی مهاجرت ها از ایران چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید